Bir insana yapılacak en büyük kötülük, ona umut verip sonra hiçbir şey olmamış gibi gitmektir. Friends

FAZLA MESAİNİN ANCAK SİZİN RIZANIZ İLE OLABİLECEĞİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ ?

Siz emekçilerin “mesaî yapmak” dedikleri “fazla çalışma”, haftalık 45 saati aşan çalışmaların İş Kanunun’da düzenlenmesidir.(İş Kanunu md. 41/I).

Milletin genel menfaatleri yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Kanunun Fazla Çalışma hadisesini düzenlerken fazla mesai yasaklamamış ancak bir takım sınırlar getirmiştir. Bunlardan biri fazla mesainin yapılan diğer tüm işler gibi karşılıksız yapılmaması ve bedelinin hesaplanış biçimidir.

Yapılan bu fazla çalışmalar sonucunda size takdir edilecek ücreti İş Kanunu şu şekilde düzenlenmektedir:

Fazla çalışmanın her saati için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

Fazla sürelerle çalışmalarda her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.

Fazla çalışmalarınız sonucunda söz konusu ücretlere hak kazanırsınız. Çünkü ANAYASA 18. Maddesi KARŞILIKSIZ ÇALIŞMAYI YASAKLAMIŞTIR.

Fazla mesai çalışmalarınızın ödenmemesi sizin Anayasal Hakkınızın ayaklar altına alınmasına anlamına gelir ki bu durumda Hukuki Yardım Almanızı tavsiye ederim..

FAZLA ÇALIŞMADA İŞÇİNİN ONAYI

İş Kanunu fazla çalışma konusunu yasaklamamak ile birlikte fazla çalışmanın koşullarını ve sınırlarını çizmiştir. Bu durumda;

1) Fazla çalışma yapılmadan önce işçinin onayının da alınması gerekir (İş Kanunu Mad. 41/VII). Bu onayın, her fazla çalışmadan önce işçiye sorulmak suretiyle alınabileceği gibi, uygulamada daha çok görüldüğü üzere, iş sözleşmelerine veya toplu iş sözleşmesine konulacak hükümle önceden alınması da mümkündür. Böyle bir hükümle işçi, işverenden fazla çalışma talebi geldiğinde kabul edeceğini peşinen bildirmiş olur. Haklı mazereti olmaksızın buna aykırı davranan işçi, işverence tazminatsız ve derhâl işten çıkartılabilir (İş Kanunu md. 25/II-h).

***İlk yazımızda da belirttiğimiz gibi aslında sizleri işverene göbek bağı ile bağlayan en önemli unsur İŞ SÖZLEŞMENİZDİR. İş veren fazla çalışma ile ilgili tüm şartları sözleşmenizde detaylıca belirtmiş olabilir. Sözleşmenizi mutlaka okuyarak ve bir nüshasını kendi nezdinizde saklayarak işe başlamanız gerektiğini ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM. Sözleşmenizde yazanlara aykırılık teşkil edecek biçimde hal ve hareketleriniz işten tazminatsız şekilde işten çıkartılmanıza sebep olabilir.

Her ne kadar pratik hayatta işverenlerin çoğu siz değerli emekçilere yapacağınız her fazla çalışmadan önce konuya ilişkin onayınızı almasa da bunun bir zorunluluk olduğu,rızanız olmaksızın karşılığını almış olsanız dahi fazla mesai yapmanız istenemeyeceği UNUTULMAMALIDIR.

2) Olağan sebeplerle yapılan fazla çalışmaların toplamı, bir yılda 270 saatten fazla olamaz (İş Kanunu md. 41/VIII). Fazla çalışma süresinin hesaplanmasında, yarım saatten az süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise bir saat sayılır (Fazla Çalışma T. md. 2/I).

****Fazla çalışmaya ilişkin kurallara aykırılık idarî para cezasını gerektirmekle birlikte, işçinin fazla çalışma ücreti, kurallara aykırı davranılmış olsa bile tam olarak ödenecektir.

****Fazla mesai alacaklarına ilişkin kanunun öngördüğü zamanaşımı süresi 5 YILDIR. Geriye dönük alacaklarınızın talebinde bu hususu göz ardı etmemeniz gerekmektedir.

Sonuç olarak fazla çalışma; rızanız olmaksızın fazla mesai yapmayacağınızı, yaptığınız fazla mesailerin karşılığının yasada öngörülen şekilde hesaplanarak tarafınıza ödenmesi gerektiğini, her ne kadar maddi olarak kazanç sağlasa da en önemlisinin İNSANİ ÇALIŞMA ŞARTLARINDA ÇALIŞMAK olduğunu, SAĞLIĞINIZIN VE HAYATINIZIN parayla ölçülebilir bir değeri olmadığını hatırlatmak isterim..

Av.Feyza Nur CANPOLAT

İletişim:

Mail :av.feyzacanpolat@gmail.com

Telefon : 0532 179 33 50

HUKUK DANIŞMANINIZ (Av. Feyza Nur CANPOLAT)      05/02/2020   Okunma Sayısı: 830

Toplam: 200084