İstemek "istiyorum" demek değil, harekete geçmektir. (A.Maurrois)

SEKTÖRÜMÜZ ve KENTSEL DÖNÜŞÜM

Değerli ziyaretçilerimiz ve kıymetli meslektaşlarım;

TİMODER’in kuruluşunda emeği geçen kurucu üyelerimizin, kuruluşumuzdan sonra derneğimize kayıtlarını yaptıran üyelerimizin ve henüz derneğimize üyeliklerini gerçekleştirmemiş olan  meslektaşlarımızın ve sahip oldukları iş makinaları ile sektörde yer alan iş verenlerimizin icra ettikleri işlere, iş makinaları aracılığıyla yapılan hizmetlere bakıldığında; toplumun her kesimine ve her alana hatta ve hatta her bireye hayati önem arzeden hizmetlerinin bulunduğunu görmekteyiz.

Günümüzde; Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de gelişen teknoloji ve bununla birlikte makinalaşmanın insan hayatına sağladığı faydalar tartışılmaz bir gerçektir.

Daha eski dönemlerde, kazma kürek ve insan gücüyle bedenen harcanan emeklerle  yapılan ve günler aylar süren irili ufaklı projeler; her geçen gün yenilenen ve geliştirilen iş makinaları ve ataşmanlarla çok daha kısa sürede ve daha düşük maliyetlerle gerçekleştirilerek insan oğlunun hizmetine sunulmaktadır.

Dolayısıyla, iş makinaları diğer araç ve ekipmanların, gerek sahibi olan kişi, kurum ve firmaların; gerekse kullanıcıları olan biz operatörler ve şoförlerin; sevk, idare, yönetim ve denetim yapan diğer görevlilerin, velhasıl sektörümüzün topluma yaptığı hizmetler, sektörel veya belirli bir kesime değil toplumsal bir hizmet ve vazgeçemeyeceğimiz faydalar sağlayan; başta CAN GÜVENLİĞİ, ZAMAN KAZANIMI, TOPLUM HUZURU ve REFAHI açısından son derece önemli çalışmalardır.

Barınmadan ulaşıma, iletişimden eğitime, üretimden tüketime, sağlıktan güvenliğe, spordan sanata, ibadetten turizme; deniz, kara, hava her alanda hizmet veren sektörümüzün, maalesef bu hizmetleri esnasında sektör çalışanları ve paydaşları olarak çok fazla sayıda KAYIPLAR yaşamaktayız.

Neredeyse tamamı önlenebilir ve dolayısıyla olmaması gereken bu kayıplarımızın; acısı, yükü,  huzursuzluğu ve maliyeti yine bizlere, toplumumuza nihayetinde ülkemize yansımaktadır.

Bu konuya detaylı bakıldığında, öncelikle telafisi mümkün olmayan KAYIPLARIN yanında ( CAN ve ZAMAN KAYBI) telafi açısından çok ağır bedeller ve yük getiren sonuçlar doğurmaktadır.

Maalesef geçmişten günümüze değerlendirme yaptığımızda; maalesef hemen hemen her konuda olduğu gibi bu durumlarda da;  tabiri caizse yaşanan olayların arkasından, olaya sebep ve neden olan kişi yada kurumları; yine bu olaya neden olan durumları ve muhataplarını yargılayan, denetleyen, cezalandıran kurum, kuruluş, sistem vede uygulamalar eşliğinde eksik ve yetersiz çaba harcayarak KAYIPLARIMIZI önlemekte başarı sağlayamıyoruz.

KAYIPLARIMIZA sebep olan nedenler direk yada dolaylı olarak, nihayetinde insan eliyle yani davranışıyla meydana gelmektedir. Bu durum yukarda bahsettiğimiz gelişen teknolojinin ve makinalaşmanın, uygulamalarda; eğitim yetersizliği,  bilinçsizlik ve tecrübesizlikle  birlikte, gerekli önlem ve tedbirlerin de alınmayışı sonucunda çok daha büyük ve vahim sonuçları bizlere yaşatmaktadır.

Hal böyle iken; örnek olarak, yangını söndürmek ve yangınla uğraşmak ile ilgili önlem ve tedbirlerimizi almak bu konuyla ilgili sistem oluşturmakla birlikte; evveliyatında ve her daim; yangına sebep olan yada olabilecek kişiye veya genel tabirle insana, yangına sebep olmamayı anlatmak, öğretmek, nihayetinde eğitmek; başta olay sayısını dolayısıyla da KAYIPLARIMIZI AZALTACAKTIR.

Sivri sinek yerine ürediği bataklığı ortadan kaldırmak gibi, (hassasiyetle ve tabiat dengesini unutmadan)

Bu konuyla ilgili günümüzde ve geleceğimizi daha çok ilgilendiren ilk bakışta sadece sektörümüzü ilgilendiriyormuş gibi gözüke ama aslında ve tamamen toplumuzu ilgilendiren bir konuya deyinmek gerekiyor.

Kentsel Dönüşüm;

Maalesef depremler olduğunda (*deprem olmasa bile, ortadan kaldırılması gereken oluşmuş tehlikeli bir durum gerçeği var)  günümüzü veya gündemimizi meşgul eden genel olarak üzerinden biraz zaman geçtiğinde unuttuğumuz belki de yeterince ilgilenmediğimiz bir konu olarak; gerekli ve detaylı planlamalar yapılıp bir an önce uygulamaya koymazsak, ilerleyen süreçte tabiri caizse bir çığ olarak üzerimize gelecek, telafisiz ve çok daha zararlı sonuçların maalesef altında ezilebileceğimiz bir sorunumuzdur.

Toplumun istisnasız her bireyini her kurumunu ilgilendiren, seçenekten ziyade zaruret olan bir ülke meselesidir. Gerek deprem kuşağında olmamız nedeniyle, gerekse eski dönemden kalan mevcut yapı stoğumuzun durumu itibariyle yenilenmesi gereken yüzbinlerce binamızın yada yapımızın yıkılıp ortadan kaldırılarak, bölgemizde yaşanabilecek depremlere dayanıklı, daha çevreci ve kullanışlı yeni bina ve yapıları inşa etmek zorundayız.

Maalesef Sadece Deprem Değil!!!

Ancak; Yapımında da yıkımında da sektörümüzün dolayısıyla iş makinaları ve operatörlerle birlikte diğer çalışanlarımız ilk ve en önemli uygulamacıları olmakla birlikte, bunun yanında; mevcut durumu değerlendirdiğimizde, eğitim ve tecrübenin, uygulama şartlarını belirleyen ve buna göre de denetim mekanizması oluşturulan, yönetmelik, yasa ve kanunların yetersiz ve etkileyici olmayışı nedeniyle; uygulamanın vazgeçilmez fakat en tehlikeli durumlarla muhatap, ölümle burun buruna çalışmak zorunda kalan bireyleridir.

Maalesef bu durum,  bırakın silahı, ayağında botu, başında minferi, üstünde doğru dürüst elbisesi bile olmayan tek bir askerden; duygusu vicdanı olmayan, ezici üstün silahlara sahip, son derece donanımlı bir orduya karşı zafer kazanmasını beklemek gibi bir durum ortaya çıkarıyor.

Depremlerin dışında kendi kendine yıkılan binaların, maalesef bu yıkımlarda kaybolan can sayılarına bakıldığında, en son örnek (*İstanbul, Kartal yıkılan bina 26 can kaybı) deprem gelecek geldi demeden bu yapıları ortadan kaldırmalıyız.

Şimdiye kadar ülkemizde her ne sebepten olursa olsun binaların yıkımı esnasında son birkaç yılda onlarca operatör ve o şantiyede çalışan insanlarımız hayatını kaybetti. Bu kayıplarımızın sayısı dahi tam belli değil.

Ava giderken avlanmak tabiriyle olaya bakarsak, daha doğru dürüst ava bile çıkmadan bu kadar kayıp vermişsek gerisini çok dikkatli düşünüp tedbir almamız gerekiyor.

Hatta şu gerçeği de bilmemiz gerekiyor;

Depremlerde yıkılan bina sayısına göre can kaybımız ( hiçbir zaman tasvip etmediğimiz bir durum olmakla birlikte ) orantısal olarak değerlendirirsek, bina yıkarken belki daha fazla can kaybı yaşadığımız gerçeğine ulaşıyoruz.

Esasında bu çalışmalar usulüne, esasına  uygun olarak yapılsa ki bu mümkündür; hem can kaybı yaşamadan hem de daha az zamanda daha çok binanın yıkımını gerçekleştirerek, demrem ve ya başka nedenlerle bina enkazında hayatın kaybedecek durumlarıda azaltmış oluruz.

CANLARIMIZ, ZAMANIMIZ ve MALIMIZ KAYBOLMASIN.

*KAZALAR* temenni ile değil tedbirle önlenebilir. 25/01/2020

Ahmet Sert

TİMODER Yön. Kur. Bşk. Yrd.

Ahmet Sert      25/01/2020   Okunma Sayısı: 838

Toplam: 200084