TİMODER; nereden, ne için, neredeyiz?

Öncelikle, tüm dünya da doğal olarak da ülkemizde insanlar doğmadan önce, mecburen kullanacağı faydalanacağı, doğumunun gerçekleşmesi, hayatının devam etmesi ve nihayetinde doğan insanın ömrünün sonlanması sürecini ele alarak, konuya daha kapsamlı bakarak değerlendirme de fayda olacağını düşünüyorum.

Bu belki de farklı bir açısıdır;

Canlılar için, dünya üzerinde var olmak, yaratılmak, dünyada ki yaşam süreci ve yaşamın sonlanması aşamalarında, yaratılışında var olan yetenek ve kabiliyetlerine bakıldığında; düşünme, planlama, uygulama ve faydalanma gibi doğasında olan özellikler bulunduğu gerçektir,

Konuya özelliklede bizlerin mesleği ile ilgili alanları dile getirmek, önem ve gerekliliğine  dikkat çekebilmek adına, insan veya diğer birçok canlı türünün hayatı imarla başlar, imarla devam eder, nihayetinde hayatı sona erdikten sonra da, imarla biter.

Hayatı sonlanan yani vefat eden insanın, doğmadan önce başkalarının onun adına yaptığı imar ve inşaat çalışmaları olduğu gibi, vefatından sonra da kendisinin yapamadığı ama hayatta kalanların genelde yakınlarının, eşinin dostunun onun adına yaptığı enson imar ve yapım işi de kabir veya mezardır.

Günümüz de bu aşamalarda verilen avans hizmetlerin veya anlık hizmetler nihayetinde de gıyabi hizmetlerin her aşamasında bizler, yani genel manada, alt yapı üst yapı sektörü çalışanları, direk veya dolaylı olarak yer almaktayız.

Burada gelmek istediğim nokta, eskiden de olduğu gibi günümüz şartlarında teknolojinin de gelişmesiyle birlikte yaşamın öncesi anı ve sonrasında dahi önemli ve zaruri hizmetler sağlamaktayız.

Hayatın her aşamasında bizlerin yapmış olduğu  hizmetlerin genel amacı, insanların daha rahat, daha güvenli ve daha iyi şartlarda huzur refah içinde olabilmesidir;

Ancak; bu hizmet ve icraatlarda, amaç gaye ve sonucun insanlık veya diğer birçok canlının lehine fayda ve yarar sağlamak ise de, yine bu çalışmalar esnasında uygulamalara gerekli önem ve ehemniyet verilmeyişinden kaynaklanan ve aleyhe dönüşen, maalesef bir çoğunun da telafisi asla mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkmaktadır,

Özetle olay veya < kazalar > meydana gelmektedir.!

Genel değerlendirmeler de yaşanan kazaların çok büyük oranda önlenebilir olaylar yada  < kazalar > olduğunu göstermektedir.

Sektörde görev alan bireyler olarak, meslektaşlarımızla bahsettiğimiz hizmetler esnasında yaşanan    < kayıplarımızın > önlenebilirliğinin mümkün olduğu gibi kazanıma dönüştürülmesinin de mümkün olması gerçeği ile yola çıkarak TİMODER-Toplu İş Makinaları Operatörler Derneği’ni 14/03/2016 tarihinde 06-123-170 kütük no ile ANKARA merkezli olarak kurduk ve sektörümüz de bu konuda sınıfımızda ilk adımı atmış olduk.

Fakat bizim TİMODER olarak özelliğimiz, sorunu dile getirirken, olumsuz olan  sebep neden sonuçlarıyla birlikte dillendirmekten ziyade; yaşanan  olaylar,   < kazalar > sonucunda;  kayıplarımızı, < kazanıma > dönüştürecek, çözüme yönelik, fikir öneri ve tekliflerimizi de  uygulanabilir nitelikte olmak üzere tabiri caizse masa üzerine getirmemizdir.

TİMODER, Nereden nereye geldik?

Önce can ve iş güvenliği, verimlilik, süreklilik, hep birlikte kazanıma sebep olduktan sonra, hakettiğimizden pay alma amacıyla, kısa vadeli geçici çözümler yerine, uzun vadeli kalıcı olabilecek; sorunun sebepleriyle mücadele ederek,  ortadan kaldırmak amacıyla günümüz itibari ile geldiğimiz seviyeye gelince!

Kuruluşumuzdan bu yana geçen yaklaşık 14 aylık sürede;

İlk olarak, sektörel ziyaretler ile başladık çalışmalarımıza, İMDER  ve üyeleri tanışma ve dayanışma ziyaretimizi gerçekleştirdik, tabi diğer, işmakinaları imalat, üretim ve ithalatını yapan kuruluşlar ile temaslar kurduk,

Kamu ve özel sektör de direk ve bağlantılı kurum ve kuruluşları ziyaret ederek, yada iletişim kurarak sektörün genel ve sahanın durumunun değerlendirildiği çalışmalarda, fikir, öneri ve tavsiyelerimizi paylaştık,

Yazılı görsel yayın organları, genelde sektörel radyo, tv, sosyal medya, gerek kendi alanlarımızda gerekse diğer alanlarda varlığı ve etkisi olan, kamu ve özel sektörde temsilci niteliğinde;  dernek, vakıf, oda, sektörel kuruluş ve  STK larla birlikte, can güvenliği, iş güvenliği, verimlilik, güncel sorunlar,  teknolojik gelişmeler ,

Ülkemizin kendi çapında ve uluslarası alanda  sektörel anlamda geldiği seviye; sektörün, tabiri caizse artı ve eksilerini konu alan  mini heyet görüşmeleri gerçekleştirerek, yapılması gereken yenilikler, can güvenliği, iş güvenliği; can kaybı, mal kaybı, mal kaybı, ekonomik ve zaman kaybı neticesinde oluşan işgücü kaybı ve verim düşüklüğüne bağlı milli ekonomik kayıpların değerlendirilerek;

Alınması gereken acil eylem ve önlem planlarımızı paylaşarak çözüm arayışlarımızı ve netice için ivme kazandırmak adına, sürekli ve yoğun çözüm amaçlı, tespit ve çözüm amaçlı ziyaretlerimiz olmuştur.

Çözüm için ilgili ve bağlantılı diğer bakanlıklarımızla; paylaşım ve bilgi sunma amaçlı Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık;

İlgi alanları hasebiyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı;İlgili genel müdürlükler ve diğer birimler; Kentsel Dönüşüm  ve Çevresel bağlantıları dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili müsteşarlık makamları, genel müdürlükler,  daire başkanlıkları ve diğer birimler,

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Büyükşehir  Belediyeleri ve diğer belediyeler, yerel yönetim makamları; eğitim, kurs ve sertifikasyon bağlantısı nedeniyle, Milli Eğitim Bakanlığı, bağlı bulunduğumuz kurum olması ve sektörel eğitim ve uygulama projelerimizi sunduğumuz İçişleri Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,  SGK, İşkur, TSE, Ticaret ve Sanayi Odaları,

Yurt içi ve yurt dışı merkezli sektörel kurum kuruluş ve diğer bağlantılı oluşumlarla amaç hedeflerimiz doğrultusunda kapsamlı, kararlı ve azimli bir şekilde çalışmalarımız devam etmektedir.

İrili ufaklı çözüm bekleyen sorunlarımız bulunmakta ve bu alanda yapılması, güncellenmesi gereken tabiri caisze çok işimiz var;

Bu süreçte edinimlerimizi açıkça belirtmekte fayda var;

Maalesef birçok kurum özellikle de özel kurumlar, burda bilgilerini vermenin çok doğru olmayacağını düşünerek,

Çok dar bakış açısına sahip olduklarını, söylemlerinde yada misyon ve visyon kriterlerinde; önce can, önce insan, iş güvenliği, eğitim ve kazanımdan bahsederken,  bir çoğu ya kendi çaplarında ve dar alanda bu değerlere önem verdikleri yada uyguladıkları görülmektedir,

Halbu ki, kim oluşa olsun hangi kurum yada kuruluş olursa olsun, sorumluluk ve görev bilincini ön plana alarak, biz yada ben ne yapabilirim demeli, bir insan olarak, yada temsil ettiği kurumun sorumlu ve yetkilisi olarak bunu özümseyerek söyleyebilmeli, söylemekle kalmayıp bu konuda da elle tutulur gözle görülür girişimlerde bulunmalı yada, bu türlü görüş, fikir, öneri veya talepleri değerlendirerek gereğini yerine getirmeli.

Açık açık dile getirip gerçekleri ortaya koymazsak, ne sorun dile gelir nede çözüm sağlanır,

Şu da bir gerçeğimiz;  fakat, yani, ama, lakin, düşünüyoruz, düşünmekteyiz, gibi yada süslü kelimelerle kıyısı köşesi olmayan, bağlayıcılığı tutarı olmayan ve sonuca etki etmeyen yuvarlak söylemler ile maalesef bizim gerçeğimiz ülkemizin ve bütün toplumumuzun acı gerçeği olan sorunlar ortadan kalkmaz kaldırılamaz.

Konu ile ilgilendiğini söyleyip; tamam da bize ne gibi bir getirisi olur diyerek ticari ve ekonomik kazanımı ön plana çıkaran ifadeler ile, yatırım ve faaliyet yapmadan, tabiri caizse hak etmeden kazanmanın yolları arayışı içinde olmak her şeyden önce insani değer ve duyguları hiçe saydığının ifadesidir,

TİMODER olarak, bu süreçte tespit ettiğimiz, ticari ve ekonomik kazancı ön plana alarak çalışmalarını, faaliyetlerini yada üretimlerini bu plan üzerine sürdüren; kurum, kuruluş yada makam temsilcileri için de şunu söylüyoruz; < böyle gelmiş olabilir>, ama böyle gitmeyecek!

Kuruluşumuzdan bu yana; sektörde çok yoğun yaşanan ve bize resmi bilgilerle yansıyan, iş mahkemelerinde görülen  sektörümüzle ilgili alacak veya ücret davaları;

Kurumumuza ülke genelinde ki iş mahkemelerinden, İstanbul’dan, Mersin’den, Diyarbakır’dan, Bolu’dan, Gümüşhane’ye; Ankara, Manisa, Trabzon ve daha bir çok bölgeden çok fazla sayıda gün geçtikçe de artarak gelen onlarca; maaş, ücret konulu görüşümüzün istendiği, bilirkişilik tespiti yada beyanı istenen müzekkereler  gelmektedir.

Konu ile, TİMODER Yön. Kur. Üyeleri olarak, meslektaşlarımızın mağdur olmamaları için azami çaba ve gayret göstermekteyiz,

Ancak; ilgili bakanlığın bünyesinde oluşturulan birimler tarafından şimdiye kadar sektörümüzün bu sorunlarında görüşüne başvurulacak henüz bir uzman bilirkişilik dalı bile yok;

Yine ilgili bakanlığın bilirkişilik uzmanlık alanları hale hazırda, 58 konu sınıfında bulunmakta olup;

20. sırada olan kumar makinaları konusunda uzmanlık alanı oluşturulmuş olması;

(ülkemizde kumar yasal değil, ve yasal olmayan bir eylemde kullanılan kumar makinaları ile ilgili, uzmanlık alanı oluşturulması akla şu soruyu getiriyor; Ülkemizde yasal olmayan bir eylemi, kimler ve kaç kişi uygulayabiliyor ve bu eylemden kimler nasıl bir anlaşmazlığa düşerek, ilgili bakanlığa, yasak olan bir konuda biz bu suçu işledik ve mağdur olduk diyerek görüşlerine başvurabiliyorlar)

Ülkemizde sektörü temsil eden, çalışan direk veya dolaylı olarak bu sektörle alakası olan, yaklaşık olarak 1.500.000 ilgili kişi varken ve iş mahkemelerine çok yüksek düzeyde dava başvurusu varken, uzmanlık alanı olmaması, öbür taraftan, kumar makinaları konusunda bilirkişi uzmanlık alanı olması çok düşündürücü bir durumdur.

Burada yüzeysel temaslarla değinebildiğimiz konuların çözüm temelini oluşturmak için, 09/02/2017 tarihinde TİMODER öncülüğünde ve ANKARA GAZİ ÜNİVERSİTESİ DEMAR Md. Ev sahipliğinde düzenlediğimiz MİNİ ÇALIŞTAY’a  CUMHURBAŞKANLIĞI ve BAŞBAKANLIK, başta olmak üzere, ayrıca 12 bakanlık, yine kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarından oluşan, belediyeler, üniversiteler, meslek odaları, iş makinaları imalatçıları,  sektörel eğitim kurumları, ve genel ve sektörel medyadan oluşan,  yaklaşık 50 civarında katılımcı davet ederek, çözüm arayışlarımızı, fikir ve önerilerimizi paylaşarak, kurum ve kuruluşlar arası farkındalık ve çözüme yönelik koordinasyon sağlayabilmek adına, deyim yerindeyse İMECE USULÜ bir çalışmanın temelini sağladık.

Bu temel üzerine gelişmelerin hız kazanmasını ve prosedür çakışmalarından kaynaklanan zaman kaybını da önleyerek hedefe daha hızlı erişme amaçlanmış ve başarı da sağlanmıştır.

TİMODER 1. OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI,

TİMODER Yön.Kur. Üyelerinin ilgili yönetmelik ve tüzüğümüzde yer alan maddeler uyarınca, alınan kararlar gereği,

Dernekler yönetmeliği ve dernek iç tüzüğümüzün ilgili maddeleri usulünce;

02/04/2017 Pazar günü dernek merkezimizde 1. Olağanüstü Genel Kurul Toplatımızı gerçekleştirdik,

Gerekçe ve amacımız;

5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 27. Maddesi ile Dernekler Yönetmeliğinin 49. ve devamı maddeleri uyarınca “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsünün kazanılması,

5253 saylı Dernekler Kanunun 28.maddesinde, Türkiye, kelimesi ile bunların baş ve sonlarına getirilen eklerle oluşturulan kelimeler İçişleri Bakanlığının izni ile kullanılabilir” hükmüne uygun olarak izin almak için, Dernekler Yönetmeliğinin 53. Maddeleri kapsamında, Toplu İşmakinaları Operatörler Derneği, olarak hizmet ve faaliyetlerine 1 yılı aşkın süredir başarıyla  devam eden, derneğimizin, önümüzdeki dönemde ise,

“TÜRKİYE İş Makinaları Operatörleri ve Çalışanları Birliği Derneği”, “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsünde hizmet ve faaliyetlerimize devam etmek için,

Derneğimizin ARTVİN, MUĞLA ve KIRIKKALE illerinde temsilcilikler açarak hizmetlerine daha kapsamlı ve ülke geneline yayılarak yine hedefe sağlıklı ve olabildiğince hızlı ulaşabilmek adına çalışma ve faliyetlerimize ivme kazandırmak için genel kurul üyelerimizin oybirliği ile alınan kararlar neticesinde, diğer usulen belirlenen gündem maddeleri gereğince toplantımızı sonlandırdık, gündemimiz dernek organları ve yönetim kadrosunda bir değişiklik söz konusu değildi, netice olarak,

Bu tarihten itibaren hareket alanımız ve kabiliyetimiz konusunda daha geniş imkan ve olanaklarla yolumuza devam edeceğiz İnşaallah.

TÜRKİYE İş Makinaları Operatörleri ve Çalışanları Birliği Derneği’nin yeni ismiyle

Ülkemiz, sektörümüz  ve tüm muhataplar için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Ahmet Sert

TİMODER Yön. Kur. Bşk. Yrd.

Ahmet Sert      01-05-2017   Okunma Sayısı: 1185